Mensen zijn geboren helpers

“Nemen we dat paadje naar links? Of dat duidelijkere paadje naar rechts?”

7u ‘s morgens. Zonder gids. Met een liter water, 24 aardbeitjes en zo’n natte brownie die ik had opgespaard van de vliegtuigmaaltijd. Meer hadden we niet mee.

We gokken op rechts. Steeds verder en dieper stappen we de jungle in. We banen ons een weg tussen de gemoste lianen en meterslange varens. Ons doel? De derde hoogste berg in Bali trotseren.

Na kilometers zonder significante stijging beginnen we te twijfelen. “Waarschijnlijk moesten we toch naar links?” We durven niet meer vooruit en ook niet achteruit. Door de dichtbegroeide jungle zien we geen berg en geen dal. No clue. We hangen wat doelloos rond, op zoek naar een teken dat ons de weg wijst.

Ik zie het hoofdnieuws in HLN al voor me: “Belgisch koppel na vier dagen uitgeput teruggevonden in de Balinese jungle.” We beginnen de 24 aardbeitjes en liter water te rantsoeneren. Twee slokken en 2 aardbeitjes om het half uur.

En dan plots, na nog eens een half uur in die status quo, horen we geronkel. Van heel ver. En dat geronkel komt steeds dichterbij.

Gered! Een opaatje op een brommer hobbelt ons enthousiast tegemoet. Hij vervoert een rieten mand vol chinese kooltjes, netjes opeengestapeld. Vers van het veld. We begrijpen elkaars gesproken taal helemaal niet. Maar die intuïtieve gebarentaal? Die verstaan we wel. Met zijn gerimpelde handen en lachende ogen gebaart hij welke weg we moeten nemen om onze berg te beklimmen.

Dan toch naar links.

Mijn grootste les uit deze jungletocht? Als je het grotere plaatje niet meer ziet, als je vastzit, als je onzeker ronddoolt: vraag hulp. Mensen zijn geboren helpers.

Zoals wij rond die Balinese berg doolden, zie ik vele onderzoekers ronddolen in impactland. Ze gaan niet achteruit maar ook niet echt vooruit. Ze communiceren in het ijle zonder écht iets in beweging te zetten, zonder écht hun doel te bereiken. Kostbare tijd en energie gaan zo verloren.

Mijn missie? Zoals die enthousiaste opa op de brommer wijs ik jou de weg naar meer maatschappelijke impact. Ik zorg ervoor dat jij gericht naar jouw doel walst doorheen die dichtbegroeide en spannende jungle. Dankzij een methode die ik al toepaste op heel wat onderzoeksprojecten.

Duik in jouw agenda en boek een gratis kennismakingsgesprek in. Samen bekijken we hoe jij met jouw onderzoek impact kunt maken. Op een manier die bij jou én bij jouw stakeholders past.

Geniet van het overaanbod aan aardbeien deze zomer!

Met enthousiaste groetjes

P.S. Don’t be a stranger, klamp me maar vast. Stuur me direct een informeel mailtje. Die zijn de gemakkelijkste én de leukste.