Stel: je rijdt met de fiets, het druppelt een beetje, de merels fluiten, vliegjes willen in jouw neus kruipen. Herkenbare situatie? Ja, OK. En dan ineens, ligt er een boompje over het fietspad. Je kunt er niet over, onder of langs. Wat doe je?

Ja, juist! Je stapt van jouw fiets, pakt dat boompje eventjes op (want zo zwaar is dat niet) en legt het langs de kant van de weg. En je rijdt rustig verder. Opgelost!

Stel dat dat boompje op het fietspad jouw volgende drempel is die je tegenkomt in de communicatie van jouw onderzoek. Welke drempel, uitdaging of blokkade is dat dan? En hoe ga jij die aanpakken (want zo zwaar is dat niet) en tackelen? Met andere woorden: hoe kan het wΓ©l? Bijvoorbeeld:

  • Ik heb geen tijd voor communicatie. πŸ‘‰πŸΌ wordt πŸ‘‰πŸΌ Ik plan twee uur per week in voor communicatie en wijk er niet van af.
  • Ik heb geen budget. πŸ‘‰πŸΌ wordt πŸ‘‰πŸΌ Ik kies een vorm van communicatie die geen budget nodig heeft (persaandacht, sociale media, mails,…).
  • De mensen gaan mijn onderzoek saai/irrelevant/complex vinden. πŸ‘‰πŸΌ wordt πŸ‘‰πŸΌ Ik maak mijn communicatie herkenbaar voor mijn doelpubliek.
  • Ik weet niet hoe die communicatie aan te pakken. πŸ‘‰πŸΌ wordt πŸ‘‰πŸΌ Ik stuur een berichtje naar Julie, die weet misschien wel raad.
  • Ik heb schrik dat ze alles uit de context gaan halen. In 1-2-3, alle nuance weg. πŸ‘‰πŸΌ wordt πŸ‘‰πŸΌ Ik focus op de kernvragen van mijn onderzoek (probleem, oplossing, voordelen) + ik uit mijn bezorgdheid aan mijn gesprekspartner en vraag om ermee rekening te houden.
  • Wie ben ik om hiermee naar buiten te komen? πŸ‘‰πŸΌ wordt πŸ‘‰πŸΌ Dit is mijn interne criticus aan het woord die me wil beschermen. Ik weet misschien niet Γ lles over het onderwerp, maar wel genoeg om mijn publiek iets bij te brengen. En als ik iets niet weet, dan zeg ik dat ook gewoon eerlijk. Chilliwilli!

Vul gerust aan: welke drempel ervaar jij en hoe kan jij die tackelen?

Laat het me gerust weten, ik hou ervan om met jou mee te denken en die boompjes aan de kant te zetten. Elk fietspad, elke fietser, elke boom is anders. En dat houdt het voor mij uitermate boeiend.

  • Voor onderzoeksteams: heel graag luister ik nu al naar jouw drempels en uitdagingen. Mocht je diepgaander willen samenwerken, kan dat vanaf september (tot dan is mijn agenda goed vol).
  • Voor individuele onderzoekers: je kan die drempels elegant tackelen dankzij mijn online cursus, over dΓ© essentie van wetenschapscommunicatie. Je kunt zelf vandaag al aan de slag met de communicatieprincipes, -methodes en tools die ik al 14 jaar met succes toepas.

Veel succes met die vliegjes uit de neus te snuiten en tot snel!

Met enthousiaste groetjes

P.S. Drempels wegnemen vind ik uitermate boeiend. Wil je mijn hulp hierbij? Laat me snel iets weten en we fiksen dat!
​